Gennemsnitsdanskeren indtager lige akkurat halvdelen af det grønt, de burde,
ifølge Sundhedsstyrelsen. Ifølge Sundhedsstyrelsen bør man indtage 600 g grønt
og frugt hver dag, herunder minimum 300 g grønt – helst gerne mere (1). For lidt
grønt i hverdagen skyldes ofte travlhed, og hurtige måltidsløsninger indeholder
typisk ikke mange grøntsager; pizza, burger, sandwich, rugbrødsmadder etc., og
ligeledes mangler mange inspiration til smagfulde grøntsagsretter, hvorfor de
hurtigt forbinder det med kedelig kost.
Dette er en skam, men det behøver heldigvis ikke at være sådan! At få nok grønt
kan sagtens være let, nydelsesfuldt, og ikke mindst er det nødvendigt for vores
alles sundhed, trivsel og velvære.
Dagens grønt er vigtigt!
Grøntsager indeholder en høj mængde af mineraler, vitaminer, fytonutrienter og
enzymer, som alle sammen medvirker til, at kroppen fungerer optimalt.
Grøntsager tilfører således samtlige af kroppens byggesten og medvirker til
mere energi, forbedret fordøjelse, udrensning, smidighed, stærkere knogler,
hukommelse og meget meget mere (2). Der er altså mange grunde til at få flere
grøntsager på tallerkenen.
Tips til en grønnere hverdag
Grønne vaner: Få grøntsagerne ind i dine hverdagsvaner, såsom
eksempelvis frokostpausen på arbejdet eller et grønt mellemmåltid.
Propper du tallerkenen med grøntsager hver frokost eller fx har en pose
med gnavegrønt med hjemmefra til eftermiddagssulten, indtager du
automatisk en stor mængde ekstra grønt. Grønne vaner sparer dig på
denne måde for tankeenergi og beslutningstagning og sørger for, at
grøntsagerne bliver lettere at få indenbords. En grønnere hverdag
behøver ikke påvirke alle dagens måltider. Og med tiden er jeg sikker på,
at du får smag for det grønne og automatisk tilvælger det til flere af
dagens måltider 😉
Vegetarmåltider: Vegetariske måltider og kost indeholder ofte mere grønt
end kødholdige retter. Man behøver dog ikke at blive vegetar for at opnå
de grønne effekter heraf, men man kan nøjes med i ny og næ at
inkorporere vegetariske måltider. I tråd hermed foregår en populær
trend, kaldet ”Meat Free Mondays”. Dette går ud på, at man ugentligt laver
kødfrie måltider. Meat Free Mondays har ikke blot sundhedsmæssige
fordele men ligeledes miljømæssig samt etisk relevans. Man kan lege med begrebet og også køre daglige kødfrie måltider, fx til frokostmåltidet, eller
hvad der passer dig bedst. Prøv dig frem og se om du ikke opnår flere
grøntsager helt automatisk.
Grøntsags smoothies: Det skal ikke være en hemmelighed, at jeg anbefaler
grøntsagssmoothies, også kaldet ”greenies”. Det er en utroligt effektiv og
hurtig måde at tilføre din krop en helt masse grøntsager på. Prøv fx at lave
denne opskrift, hvor du opnår over 350 g (!!!) grøntsager på én gang (og
dermed allerede får dækket mere end Sundhedsstyrelsen anbefalinger):
Greenie opskrift:
100 g spinat
150 g agurk
½ avocado
1 håndfuld persille
½ æble
½ kiwi
Saft fra en citron
1 cm frisk ingefær
Vand efter ønsket konsistens
– Alt blendes og drikkes med det samme!
Velbekomme
Julie
Cand.psych. v/Københavns Universitet
Mindfulness Practitioner v/ Mindfulness Akademiet
Stifter og adm. direktør af Greenwitch
Kilder:
1: Sundhedsstyrelsens hjemmeside: www.sst.dk/da/sundhed
2: ”Spis mad der nærer dig” af Fibæk, Caroline, 2014, lokaliseret 30.11.18 på
www.carolinefibaek.dk