Vi kommer over de næste måneder til at sætte fokus på madens betydning for sundhed, og at mange studier viser hvordan mange kroniske lidelser er koblet direkte til den danske og amerikanske standard diæt.
I USA er 6 ud af 10 voksne mennesker ramt af en kronisk sygdom, og 4 ud af 10 voksne har 2 eller flere kroniske sygdomme. De mest udbredte dødsårsager og funktionsnedsættelser stammer fra (hjertesygdomme, kræft, kroniske lungesygdomme, hjerteslag, Alzheimers, diabetes, og kroniske nyre sygdomme). De primære livsstils-årsager til kronisk sygdom stammer fra tobak, dårlig mad og nærig, manglende fysisk aktivitet, og for højt alkoholforbrug.
Man ser i både USA og Danmark at store dele af befolkningen rammes af kroniske sygdomme og det er veldokumenteret i den medicinske litteratur at diæt, madvaner og livsstil er den primære årsag til kroniske sygdomme (WTO, www.who.int/dietphycicalactivity/publications/trs19/summary/en/, fra februar 2020).
Da frokosten på kontoret udgør en 1/3 af maden spist i løbet af en dag, så er det oplagt at se nærmere på frokostordningen og dens indhold i samme moment.
Første artikel nedenfor vil handle om;
1) Processen for udvikling af kroniske sygdomme, og hvordan videnskaben belyser hvordan man kan modvirke processen.
Dernæst vil de følgende artikler omhandle;
2) Hvorfor gør maden mig syg?
3) Mavens mikrobiom
4) Afhængighed af mad
5) Læse varedeklarationer
6) Kan det ses i blodet?
7) Kronisk sygdomsudvikling kan stoppes!
8) Madens healings protokol baseret på Dr. Mark Emersons ”Lifestyle Medicine Program”.
1) Processen for udvikling af kroniske sygdomme
De fleste mennesker i vesten rammes af de samme livstilsygdomme, og I og med at vores spisevaner er meget ens, lader det til at der en stor sammenhæng. Det er vigtigt at holde sig for øje at kroniske sygdomme tager lang tid at udvikle. Hjertesygdomme viser typisk ingen symptomer før patienten er i 40’erne, men sygdommen selv vil være startet allerede i de først 10 års levetid (Zieske A, Malcolm G, Strong J. Natural history and risk factors of atherosclerosis in children and youth). Kroniske sygdomme har en stille, langsom men konstant udvikling. Hjerte, kræft og diabetes-sygdomme kommer ikke på en uge. Det tager mange år, med daglige, konstante, og gentagne udsættelser for stress og skader, som over tid skaber det miljø i kroppen som fører til kroniske sygdomme.
“Det miljø som du skaber i din krop er udslagsgivende for om du udvikler kroniske sygdomme. Ved at forbedre dit interne kropsmiljø gennem den rigtige kost og livsstil kan du bremse og ligefrem tilbagerulle den negative udvikling.” – Simon Bowall
Skønt, men hvordan forekommer denne gradvise skade af kroppen så konkret? Hjertekar-sygdomme er den største dødsårsag for både mænd og kvinder. Hjertet og kredsløbet transporterer næring, ilt, hormoner, røde blodceller og immunceller rundt som styrker og beskytter kroppen. På denne måde gør kredsløbet det muligt at bekæmpe sygdomme, stabilisere kropstemperaturen, pH værdierne, og homøostase. Hertil har man lymfesystemet som renser og cirkulere affaldsstoffer, toksiner og andre uønskede materialer rundt. Lymfen består af hvide blodlegemer som beskytter kroppen mod skadelige patogener. Dette hjertekar-kredsløb ønsker man derfor er velholdt, rent og smidigt, så blodet nemt kan flyde uden unødig modstand. Et gammelt udtryk siger ”en mand er så gammel som hans arterier”, og en nedbrydning af dette system fører til åreforkalkning.
Kroniske inflammationer
Inflammation er en beskyttende respons på skade, som modvirker skadestoffer og toksiner, alt imens den stimulerer immunforsvaret til at heale. Den er en del af skade-reparations-mekanikken, men kronisk inflammation fører over tid desværre til yderligere skade fordi healingsprocessen aldrig afsluttes.
Oxidativt stress (oxidation) & frie radikaler
Oxidation er en biokemisk reaktion der foregår inde i cellerne når energi produceres. I en sund krop er der nok antioxidanter til at modsvare den oxidative proces. Omvendt opstår der oxidativt stress når der ikke er nok antioxidanter tilgængelige i kroppen og cellerne. Oxidationen bygger derfor op med for mange frie radikaler, og dette fører til skader og præmatur ældning af cellerne. Frie radikaler er ustabile atomer som angriber cellerne, og for mange frie radikaler tilfører derfor kroppen en systemisk skade.
Dysfunktionelt immunsystem
Den immune dysfunktion opstår når kroppen konstant (dag efter dag), er udsat for patogener, oxidativt stress, inflammation, og toksiner på daglig basis. Denne dysfunktion er primært foranlediget af fødevarer og miljømæssige faktorer som skader kredsløbet yderligere. Denne konstante og langvarigt skadelige situation hæmmer kroppen i at kunne heale og reparere sig selv – hvorfor et kronisk dysfunktionelt immumsystem står tilbage (M.D. Emerson – The healing Protocol).
Når først den kroniske inflammation siver ind i dit kredsløb, udsultes din krop gradvist for essentielle næringsstoffer og immunitet, som ikke længere sendes optimalt rundt. Hele systemet bliver derfor overvældet af inflammatoriske restprodukter (toksiner og frie radikaler), og mere kronisk inflammation opbygges i en negativ spiral.
Normal og akut inflammation er ønskværdig og en kortvarig intens proces som bruges i alle processer til at heale kroppen.
Akut inflammation –> reparation –> Inflammation aftager –> Rask / healet
Den kroniske inflammation derimod skaber problemerne på sigt. En patologisk proces karakteriseret af gentagne inflammationer, vævsskade og mislykkede forsøg på reparation. Denne kroniske inflammation fører til skade på rask omkringliggende væv og kan sprede sig.
Skade –> inflammation –>skade –> inflammation –> patologi
Dr. Mark Emerson argumenterer for ”at kronisk inflammation ikke er en naturlig tilstand for kroppen at være i – og at processen ikke ville foregå hvis ikke kroppen blev udsat for skadelige stoffer – disse defineret som dårlige fødevarer som er dårligt forarbejdet, manglende motion og anden tilsvarende skadelig adfærd og giftige stoffer.”
Han påpeger videre at den konstante og repetitive skade fra skadelige fødevarer påvirker kredsløbet og skaber kronisk inflammation. Blodet fortykkes, næringsstofferne hæmmes i at nå frem, arvæv og plak opbygges, som i sidste ende fører til hjertekar-sygdomme.
I og med at det er den daglige stimulans af negative stoffer der skaber dette så peger det på at fødevarerne er årsagen, bid efter bid. Man ser ikke i starten effekten, da det tager utallige år. For de fleste mennesker der følger en helt normal vestlig diæt, så er det ikke et spørgsmål om, men hvornår de kroniske sygdomme vil vise sig. Heldigvis er de kroniske sygdomme som regel mulige at hæmme og fjerne igen – men, fortsætter Dr. Mark Emerson, man bliver nødt til at være ærlig om hvordan man lever. Er ens helbred i en dårlig forfatning, er man overvægtig, lider man af kroniske sygdomme, så er ens madvaner og livsførelse nok nødt til at blive ændret. Han afslutter med at påpege det ikke behøver at være særlig svært. Det kræver information, viden, et ønske om ændring og konkrete forslag man kan følge – slår man ind på den vej – så vil kroppen starte med at heale sig selv.
I næste artikel går vi dybden med hvorfor det er maden som er den primære årsag – og kan røbe at behandlingen af fødevarerne spiller en stor rolle – og ”hele” uforarbejdede fødevarer (whole foods) i sig indeholder en hel del af løsningen.
Skrevet af Simon Bowall