Home / Nyheder fra Frokostfirmaet / Hvordan gør maden og kosten en syg eller rask? (del 1)

Hvordan gør maden og kosten en syg eller rask? (del 1)

ripe tomatoes in ceramic bowl placed on marble table

Ens valg af fødevarer kan være udslagsgivende for om man bliver sund eller syg. Alle dyr og mennesker spiser for at få de essentielle næringsstoffer for at udvikle sig. Ideelt indeholder fødevarerne alle de vigtige ingredienser for at give energi, vokse, reparere, øge immunitet og udrense. Omvendt skal fødevarerne ikke indeholde giftstoffer og andre skadelige ingredienser. Den vestlige standardkost som de fleste mennesker i vesten spiser efter, er desværre fyldt med forarbejdet sukker, salt, olie, kød med højt fedtindhold og mælkeprodukter. Når man indtager disse fødevarer, så skydes sukker og fedt ud i blodbanen hvilket igangsætter en kaskade af frie radikaler og oxidativt stress til systemet. Indenfor et par timer efter at have spist et usundt måltid stiger niveauerne af inflammation og ens blodårer og kredsløb forsnævres, blodet fortykkes og den såkaldte ”fight or flight” (stress) reaktion aktiveres. Man kan faktisk se det som at man er blevet forgiftet.

Denne skadelige mad starter en biokemisk reaktion i kroppen og kredsløbet som skader kroppens proteiner og systemisk øger inflammationen og presser nervesystemet. Det sker hver gang mans spiser et usundt måltid, og kroppen bruger tre til fire timer i overlevelses-mode, for at reducere inflammationen og skaden. Efter nogle timer har kroppen ”slukket branden” og balancen er genoprettet. Det er så ved at være tid til næste måltid, og bum – inflammation, frie radikaler, og fight or flight stressreaktioner igangsættes igen. Det gentager man flere gange om dagen, hver dag i mange år, og den kroniske sygdom er på vej.

Inden alvorlig kronisk sygdom manifesterer sig, vil man få en række symptomer. Disse vil typisk vise sig som ømme led, akne, psoriasis, dårlig funktion af skjoldbuskkirtlen, hovedpine, halsbrand, fordøjelsesbesvær, præmenstruelt syndrom (PMS), prædiabetes, højt blodtryk, højt kolesterol, fibromyalgi, polycystisk ovariesyndrom (PCOS), potensproblemer, gigt, angst og depression. Disse symptomer kan komme og gå i årevis på grund af den daglige skade og progression af den kroniske sygdom.

Din krop reagerer på forgiftning er det fra en druktur eller et måltid på samme måde. Heldigvis drikker de fleste ikke så hyppigt som de spiser, og vi vil som udgangspunkt alle være mere i en fordøjende fase end i en fastende fase i løbet af dagen, hvorfor det man spiser, gør en kæmpe forskel.

De fleste ved at dårlige madvaner giver et dårligt helbred, men de fleste er ikke helt klar over præcis hvilke madtyper som er skadelige. Før vi dykker ned i disse, vil vi dykke lidt dybere ned hvordan kroppen fungerer, hvor vi i begge tilfælde læner os op ad Dr. Mark Emersons kronologiske gennemgang af madtyperne og kropsprocesserne.

Kroppen er en fantastisk skabning. Alle celler i kroppen arbejder harmonisk med hinanden for at kunne opretholde livet for kroppen. Det er et utrolig kompleks design som ingen mennesker helt begriber fuldstændigt. Heldigvis ved kroppen selv hvordan den skal gøre det meste uden indgriben udefra. Den skal dog bruge byggesten og næringsstoffer, og for at kunne fungere optimalt så skal disse være på en vis måde. Uforarbejdede!

Husk på følgende tre ting omkring din kost.

  1. Energi og næringsstoffer kommer kun et sted fra
  2. Det er uforarbejdede og hele fødevarer (Whole Foods)
  3. Og sådan er det.

Whole Foods (hele uforarbejdede fødevarer) er nøglen til et sundt helbred. Fra naturens side er disse skabt til kroppen som herfra kan få makronæringsstoffer, mikronæringsstoffer, fibre, og vand. Kroppen tager fra disse fødevarer det den skal bruge og sender resten ud igennem fordøjelsessystemet. Det er primært plantebaserede uforarbejdede fødevarer kroppen har brug.

I del 2 vil vi gå i dybden med de fire ting som kroppen har brug for og som kan fås gennem en plantebaseret uforarbejdet kost.

Skrevet af Simon Bowall