Home / Nyheder fra Frokostfirmaet / Allergener og Allergi for Fødevarer

Allergener og Allergi for Fødevarer

Allergener i frokostordningen

Allergener og Allergi for Fødevarer

Hvis du nogensinde har oplevet kløe i munden efter at have spist et par hindbær, eller fået udslæt efter sidste mundfuld af en tomatsalat– så har du måske været ude for en allergisk reaktion.

Hvad er allergener?

Uanset om du er allergisk eller intolerant over for bestemte fødevarer, så er det allergener, der sætter din krop i alarmberedskab. Allergener er komponenter, som provokerer allergikere til at danne antistoffer, og det er grunden til den allergiske reaktion.

I EU er der lavet en liste over de allergener, der skal deklareres i ingredienslisten.

Den får du lige her:

  1. Glutenholdige kornprodukter. Det kan være rugbrød, franskbrød og havregryn.
  2. Krebsdyr. Dem finder du blandt andet i rejesalat og østerssauce.
  3. Æg. Æg bruges i rigtig mange fødevarer og findes i fx remoulade, brød, pasta, kager og bouillonterninger.
  4. Fisk. Det findes fx i sardelpølse og i nogle typer leverpostej.
  5. Jordnødder. Mange produkter kan indeholde jordnødder, og det gælder fx de fleste morgenmadsprodukter, peanutbutter, chokolade og wienerbrød.
  6. Soja. Det finder du blandt andet i nogle typer suppe, pølser, sandwichboller og færdiglavede sovse.
  7. Mælk. Ligesom æg findes mælk i mange fødevarer. Mejeriprodukter og visse typer brød, pålæg, panerede retter og færdiglavede dressinger er nogle af dem.
  8. Nødder. Her er det fx mysli, mortadella, pesto og humus, du kan risikere at finde nødder i.
  9. Selleri. Det kan være typer af grøntsagsjuice og færdiglavede middagsretter.
  10. Sennep. Der findes blandt andet sennep i mayonnaise, karrysild, og glaseret hamburgerryg.
  11. Sesamfrø. Dem finder du fx i tahinisauce og sushi.
  12. Svovldioxid og sulfitter. Begge er konserveringsmidler og bliver derfor brugt i en langt række fødevarer. Det gælder blandt andet tørret frugt, marmelade, sirup, eddike, øl og vin.
  13. Lupin. Lupinbønnen spises både som den er, men den bruges også til at lave glutenfri mel og proteinpulver. Derfor kan du finde lupin i nogle typer glutenfri produkter, det kan fx være lasagneplader, kager og brød.
  14. Bløddyr. Det kan fx være pasta lavet med blæksprutteblæk.

Hvordan fungerer mærkning af allergener? Og hvad siger loven?

Skulle du være så uheldig at være allergisk eller intolerant over for visse fødevarer, er det selvfølgelig vigtigt med mærkning og oplysning om allergener. Fødevaremyndighederne har sørget for at opsætte skærpede krav for at sikre, at alle deklarationspligtige allergene ingredienser fremgår af mærkningen på de forskellige fødevarer.

Alle deklarationspligtige allergener finder du i langt de fleste tilfælde på fødevarens ingrediensliste. Alle allergener på EU’s liste, skal ifølge loven altid fremhæves, så du nemmere kan finde dem på fødevaren. Det er lidt forskelligt, hvordan de er fremhævet, men typisk sker fremhævningen i fed, BLOKBOGSTAVER eller ved en understregningHvedemel, HVEDEMEL og hvedemel er derfor alle gyldige måder at fremhæve allergener på.

Der er dog nogle færdigpakkede fødevarer, som ikke er underlagt kravet om en ingrediensliste, selvom de indeholder allergener. Støder du på de fødevarer, finder du allergenerne efter ordet ”indeholder”.

Alle vores samarbejdskøkkener er 100% opmærksomme på disse regler, og vores bestillingsmodul er lavet således at frokostkøkkenerne nemt kan mærke alle de relevante allergener og allergifremkaldende således at du som frokostkunde ikke er i tvivl om indholdet.

Vil du gerne vide mere om allergener og mærkning af fødevarer, kan du læse mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Kilder:

Fra hele teamet hos Frokostfirmaet

Frokostfirmaet Ikon logo