De nye kostråd til professionelle køkkener der laver kantine og frokostordninger.
Der bliver hver dag lavet mange hundrede tusinde måltider igennem Danmarks professionelle køkkener, herunder kantiner og frokostkøkkener der laver frokostordninger til danske virksomheder. Det er derfor vigtigt at det gøres på den rigtige måde. Ud fra data og beregninger for DTU og DTU Fødevareinstituttet vurderer Klimarådet i en ny rapport at man ved at følge disse råd, kan reducere klimabelastningen fra kosten med op til 35 og 45 procent.
Rådene består konkret af følgende 10 principper:
- Lad grøntsager og frugt udgøre mindst 1/3 af alle måltider
- Husk mørkegrønne grøntsager
- Tilbyd mindre kød – og husk fisk
- Tilbyd bælgfrugter oftere end kød
- Vælg primært fuldkorn
- Variér med kartofler
- Brug oftest planteolier
- Suppler med nødder og frø
- Brug mælkeprodukter og ost i moderate mængder
- Tilbyd vand til alle måltider
Alle vores samarbejdskøkkener opfordres til at tilrettelægge deres produktion efter disse principper og det er meget fascinerende at se hvor langt mange er kommet. Der er fortsat rigtig meget der kan gøres, men de danske frokostordninger er blevet mere plantebaserede og der er stort fokus på madspild. Se lidt mere om de forskellige køkkener i de forskellige geografiske egne nedenfor;
– Frokostkøkkener København
– Frokostkøkkener Aarhus
– Frokostkøkkener Aalborg
– Frokostkøkkener Odense
– Frokostkøkkener Trekantsområdet
Med Venlig hilsen
Simon Bowall
Direktør i Frokostfirmaet